Thursday, 6 May 2010

Sahabat Sejati

Assalamualaikum.


Alhamdulilah sepanjang minggu ni saya banyak dapat pengajaran.Alhamdulilah sudah selesai masalah yang saya hadapi sepanjang seminggu.Pengajjaran yang saya dapat ialah tentang sahabat sejati.Sahabat sejati,bukan senang kita nak dapat kerana banyak benda yang perlu kita hadapi dalan bersahabat.

Pengajaran ialah:
  • Sahabat yang sejati ialah sahabat yang akan menegur sahabatnya apabila sahabatnya melakukan kesilapan.
  • Kita jangan pendam dalam hati rasa tidak muas hati kiata,apabila kita pendam dalam hati masalah akan jadi lebih berat dan akan memberi kesan dalam kehidupan seharian kita antaranya ialah
-hubungan akan renggan
-masing-masing cuba mengelak daripada berjumpa.
-akan mudah sensitif dengan perkara yang remeh
-susah untuk belajar
-tumpuan dalam kuliyyah akan terganggu
-keputusan peperiksaan jatuh
-hati tidak tenang.
-susah untuk menerima sesuatu yang baik.

  • Kita kena berlapang dada dalam menerima kelemahan sahabat kita.Kita jangan terlalu memikirkan kelemahan dia, Kita cuba membantu dia untuk membaiki kelemahannya.kita juga kena memikirkan kebaikannya kepada kita.Setiap manusia ada kelemahan dan kebaikan.Allah jadikan kelemahan dan kebaikan itu adalah untuk kita saling baiki-membaiki satu sama lain,tegur-menegur satu sama lain.Secara tidak langgung akan mengeratkan ukhuwah sesama kita.
  • ukhwah fillah ialah ukhuwah yang pernah merasai kepedihan,kemanisan,pergaduhan dalam persahabat.Kita akan dapat merasai kemanisan ukhwah fillah apabila kita sama-sama dapat menyelesai segala masalah.Insyaallah apabila kita ikhlas dalam bersahabat Allah akan bersama-sama kita.
  • Apabila kita ada masalah dengan sahabat kita mengadu dengan Allah agar Allah tunjuk jalan yang terbaik untuk kita menyelesaikannya.
Akhir sekali

kita dalam bersahabat tambahan lagi apabila duduk serumah kita perlu menyrnangkan sahabt kita dan berlajar unruk menerima kelemahan dan kebaikan disamping kita membaiki diri kita dan mempertingkatkan diri kiata .

Allahhualam.

Maafkan saya sahabat-sahabat sepanjang kita bersahabat jika saya ada melakukan kesilapan.
marilah kita sama-sama menjati sahabat sejati.Ukhwah fillah. Doakan saya sahabat.

No comments:

Post a Comment